info@algarvetips.nl

1. Wandel de Seven Hanging Valleys

Geniet van de spectaculaire uitzichten tijdens het wandelen van de Seven Hanging Valleys trail, die vorig jaar uitgeroepen is tot de beste wandelroute van Europa. De route neemt je mee langs mooie, boven de zee hangende rotsformaties aan de Portugese zuidkust en is geschikt voor alle leeftijden. Het wandelgebied voert de bezoeker langs zeven kleine baaien (of valleien aan zee), waaraan het zijn naam ontleent. Tijdens de wandelroute passeren verschillende bekende regionale highlights de revue, waaronder de indrukwekkende grot van Benagil, het Instagrammable strand van Carvoeiro, met zijn kleurrijke vissershuisjes, en de vuurtoren van Alfanzina, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt richting zee. Het bewandelen van het pad neemt circa 4 uur in beslag, maar er zijn ook kortere routes mogelijk.

Benagil

 

2. Beleef de ultieme yoga- en surfbestemming

De échte yogi’s en surfers weten de Algarve al een tijd te vinden, maar voor wie het nog niet wist: dit is dé plek om een golf te pakken en de lotushouding te perfectioneren. De combinatie yoga en surfen klinkt onlogisch, maar het idee van actief zijn in de open natuur, sluit perfect aan bij het idee achter yoga én past perfect bij deze tijd. Krijg jij al zin in een surflesje? Freeride Surfcamp & School helpt je graag op weg, maar er zijn uiteraard nog veel meer goede surfscholen in de regio te vinden.

3. Verken de natuurparken in de regio

Genieten van het milde klimaat van de Algarve tijdens een trip in de natuur is zeer goed mogelijk in een van de vele natuurparken in de regio. Het bijzondere natuurpark Ria Formosa, een labyrint van kanalen, eilandjes, uiterwaarden en zandbanken, strekt zich voor meer dan 60 kilometer uit langs de zuidkust. Als je geluk hebt zijn er grote groepen flamingo’s en vele andere zeldzamere vogels te spotten. Ook tussen het populaire Lagos en het nabijgelegen Portimão is er genoeg te zien; in natuurpark Ria de Alvor kun je eindeloos wandelen in een uitgestrekt duingebied. Vogelliefhebbers komen ook in het park van Castro Marim en Vila Real de Santo António het aan hun trekken: het wordt in heel Europa gezien als fantastisch gebied om bijzondere vogels te spotten. Vergeet zeker niet het natuurpark Costa Vicentina te bezoeken, waarover later meer.

4. Dolfijnen spotten in de zon

De kust van de Algarve is prachtig om te zien vanaf het water; tijdens een boottocht kun je op zoek gaan naar een van de vele onontdekte grotten, dolfijnen of gave snorkelhotspots. In de Atlantische oceaan zwemmen verschillende soorten dolfijnen en voor de echte geluksvogel valt er zelfs weleens een walvis of orka te spotten. Vanuit de kleurrijke haven van Albufeira zijn de leukste tours te boeken via bijvoorbeeld Dreamwave, AlgarExperience of in Lagos met BomDia of SeaIife!  Uiteraard worden er minder mensen toegelaten op een boot, zodat je met een veilig gevoel kunt genieten van de spelende dolfijnen en het prachtige uitzicht op de rotsen.

5. Picknicken in het binnenland

In het midden van de vorige eeuw verzamelden veel Algarvianen zich bij picknicks op het platteland. Bij deze ontmoetingen stond het delen van de verschillende gastronomische tradities van elke plaats centraal en werden onderlinge banden en relaties versterkt. Als onderdeel van het culturele programma 365 Algarve organiseert Comida Esquecida dit jaar evenementen op verschillende plekken in de natuur, waarbij de eetgewoontes van toen opnieuw kunnen worden beleefd. Geniet van een heerlijk door een chef ontworpen lokaal menu in een bijzondere omgeving, omringd door water, geuren en natuurgeluiden.

6. Fiets langs de ruige Vicentinakust

De Rota Vicentina is een 400 kilometer lange fiets- en wandelroute die door de meest schilderachtige en onontdekte kuststreken van Europa loopt; de westkust van Portugal. De route begint ten zuiden van Lissabon en eindigt in de Algarve. De oceaan is altijd aanwezig tussen de steile kliffen van het ruige landschap, dat wordt afgewisseld door uitgestrekte velden met kleurrijke bloemen. De ‘Historische Weg’ is met 230 kilometer het langste pad en loopt van Santiago do Cacém in Alentejo tot aan de kaap Cabo de São Vicente in de Algarve. Over voornamelijk onverharde weggetjes fiets je door het natuurpark van “Costa Vicentina” langs velden en stranden, van dorpje naar dorpje. Geniet onderweg van de lokale gerechten en wijn, en in traditionele dorpshuisjes.

Weet jij het zeker? Ga jij naar de Algarve?

Bekijk hier goedkope vluchten!