Evenementen in de Algarve

Evenementen in de Algarve

Middeleeuwse markt van Silves

10 tot 20 augustus 

Breng in augustus een bezoek aan Silves en bekijk hoe de Moren en de Christenen hier in de middeleeuwen leefden.

Gedurende negen dagen is Silves, de vroegere hoofdstad van de Algarve tijdens de Arabische bezetting, weer even terug naar haar oude glorietijd. Tijdens een historische nabootsing van de christelijke reconquista, wordt de stad “overvallen” door figuren uit andere tijden, zoals “saltimbancos” (kunstenmakers), jongleurs en slangenbezweerders, die hun kunsten aan het publiek tonen.
Mis deze leuke gelegenheid niet om een levende geschiedenisles mee te maken waarbij adellijke optochten, riddergevechten, boogschieten en middeleeuwse marktkooplieden niet zullen ontbreken.
middeleeuwse markt Silves

Festival F

1 tot 3 september 

Begin september mag je zeker het laatste grote zomerfestival, dat twee dagen lang het historisch centrum van Faro opvrolijkt, niet missen.

Festival F vindt plaats in de zogenaamde “vila adentro”, het historisch centrum van Faro, waar in de voorbije eeuwen de Feniciërs, de Romeinen, Visigoten en Moren passeerden. Het heeft zijn typische charme behouden en beschikt over een uitgebreid architectonisch, religieus, natuurlijk en cultureel erfgoed.

Op het programma staan vooral Portugese bands die op verschillende podia in de stad zullen optreden. Dit kunst- en cultuurevenement omvat nog andere activiteiten zoals film, stand-up comedy, muziekbijeenkomsten en politieke meetings, plastische kunsten, literatuur, ambachten, straatvertier en streetfood.

Voor gezinnen met kinderen voorziet het Festival F ook een speciaal kinderprogramma tegen democratische prijzen. 

Festival F Faro

Middeleeuwse Dagen in Castro Marim

24 tot 28 augustus 

In Augustus keert Castro Marim terug naar de Middeleeuwen in een goed georganiseerd herbeleving van de geschiedenis.
Vier dagen en nachten lang verblijven er weer koningen en koninginnen op het kasteel van Castro Marim en wordt de stad bezocht door ridders in schitterende harnassen, narren, minstrelen, edelen en jonkvrouwen. Onder bewonderende blikken van de toeschouwers trekt het hele hof voorbij en veel bezoekers keren jaarlijks terug om dit spektakel mee te maken.

Toernooien te voet en te paard, optredens en straattheater, maaltijden opgeluisterd door Middeleeuwse muziek en een markt met waren en handwerk zorgen ervoor dat tijdens de Middeleeuwse Dagen de betovering en de geheimen van vroegere tijden nog steeds gevoeld kunnen worden.

Sandcity

10 maart tot 30 december 2022

Het Sandcity draait elk jaar om een ander thema en neemt ongeveer een gebied in van 6 hectare. De zandsculpturen worden gemaakt door kunstenaars van verschillende nationaliteiten, die daarvoor circa 50.000 ton aan zand gebruiken.

Het Sandcity heeft ook een ludiek en pedagogisch facet in zich; er is namelijk een gebied gereserveerd voor iedereen die zijn creativiteit kwijt wil en zelf een zandsculptuur wenst te maken.

Sandcity

Vogelfestival Sagres

1 tot 5 oktober

In oktober ontvangt Sagres het Vogelobservatiefestival, het grootste birdwatching-evenement van Portugal. Sagres, een plaats met een enorme landschappelijke rijkdom en diversiteit, is op dat moment van het jaar het belangrijkste passagepunt in Portugal voor trekvogels die warme Afrikaanse oorden opzoeken.

Het festivalprogramma is erg divers en omvat activiteiten waaraan je in je eentje, met vrienden of met het gezin kan deelnemen. Je hebt de keuze tussen veldexcursies, boottochten, thematische minicursussen, lezingen, ateliers in verband met milieu-educatie, ring- en observatiesessies, paarden- en ezeltochten, historische geleide bezoeken en dolfijnobservaties. Sommige van deze activiteiten zijn gratis. Bij andere is er een korting voorzien voor de deelnemers van het festival, die ook van speciale prijzen kunnen genieten in de overnachtingsmogelijkheden, restaurants en winkels die met het evenement samenwerken.

Bird festival Sagres

 

 

 

Superbike wereldkampioenschap – 7 tot 9 oktober

Het Autódromo Internacional do Algarve in Portimão is opnieuw gastheer van de razendsnelle Superbike World Championship. Het kampioenschap wordt erkend om zijn extreme competitiviteit en voor het gebruik van motorfietsen gebouwd van commerciële modellen (geen prototypes). In de Algarve vindt één van de etappes van het wereldkampioenschap van deze modaliteit plaats.

Vilamoura Champions Tour 2022 – 7 oktober tot 14 november

Zeilweek Algarve

Het hippisch centrum van Vilamoura is eerder dit jaar het podium van de Vilamoura Atlantic Tour 2022, van 7 oktober tot 14 november wordt hier de Vilamoura Champions Tour gehouden. Voor liefhebbers van de paardensport is dit een uniek evenement om bij te wonen.

Nautische evenementen

Op de lijst van bevestigde grote internationale evenementen staat onder meer het Europees Kampioenschap Raceboard, dat van 18 tot 23 februari in Vilamoura plaatsvindt. Ook vindt het 48e Internationale Carnaval Zeil Toernooi plaats van 26 tot 28 februari, het grootste lichte zeilevenement dat in Portugal wordt gehouden. Andere nautische evenementen zijn de GC32 Lagos Cup, met de snelle catamarans die van 22 tot 26 juni door Lagos varen en het GC32 Wereldkampioenschap, eveneens in Lagos (van 13 tot 17 juli).

Vela Vilamoura – Credits: Algarve Tourism Bureau

 

 

 

 

 

DutchEnglishGermanPortuguese